Nya tider, nya produkter

Sunsilk har alltid hängt med i samtiden och ständigt lanserat nya schampon. I slutet av 1950-talet var det till exempel modernt med cremeschampon, och en konkurrent lanserade det framgångsrika schampot Lustre-Creme 1958. Då svarade Sunsilk genast med att lansera Sunsilk Creme i gul burk eller aluminiumtub. Schampot fanns kvar på marknaden i tio år.

Sunsilk Pastell lanserades 1960 i tre olika doftvarianter. Tanken var att kvinnor skulle välja doft på schampot efter sin egen typ – ros, gardenia eller en neutral cologne. Färgerna var rosa, grön och gul, och förpackningen var i genomskinlig plast.

Lecitin, som ingår i äggula, hade visat förträffliga resultat när det gällde hårets glans och 1962 lanserades därför Sunsilk Ägg.

Schampo för olika hårtyper

I mitten av 1960-talet blev det populärt med gamla recept, även inom hårvården. Sedan länge visste man att en del örter, till exempel kamomill, hade fördelaktig inverkan på håret i samband med tvätt. Idén till Sunsilk Ört för torrt hår kom ursprungligen från Österrike och blev först på den svenska marknaden med den gröna färgen och den mättade örtdoften 1965. Pastellsortimentet försvann samma år, samtidigt som man kom på idén att det borde finnas ett schampo för varje hårtyp – fett, torrt och glanslöst m.m.

Många kunder hade tappat glasflaskorna i handfat och badkar under årens lopp, och därför blev glädjen stor när plastflaskan kom 1967. Sunsilk Soft kom 1971, och då bytte man även design på flaskan.

1972 kom någon på att det var dags att ta upp proteinet igen i samband med hårvård. Bland annat skulle detta verka helande på kluvna hårtoppar. Detta ledde till att Sunsilk Protein lanserades.

Först i Sverige med balsamschampo

Sunsilk blev först i Sverige med att lansera ett balsamschampo 1973. Balsamschampo hade tidigare gjort succé i USA och Storbritannien. För att sporra säljarna gav man dem lp-skivor med musiken ur musikalen "Hår" (Hair). Tanken var att skivorna skulle användas i samband med uppskyltningar i butiker.

Författare: Eva Häggmark   

Sunsilk Cremeshampoo. Burk, kartong och tuber.