Nogger – på topplistan sedan 1978

I slutet av 1970-talet började GB Glace utveckla glassar som var mer godisbetonade än förut. Förhoppningen var att det skulle ge en jämnare försäljning över året. Därför lanserade man Nogger, en vaniljglasspinne med en kärna av riktig nougat, och Big Nut, en nötglassbit med hackade nötter.

Under maj 1978 pågick en kampanj med 1 000 affischer över hela landet för att lansera godisglassarna. Dessutom körde GB Glace en kampanj i samarbete med Bonniers. I den användes seriefiguren Lucky Luke: "Tävla och vinn med Lucky Luke – en kul tävling för alla med fina priser".

Även om Nogger var en nyhet i Sverige, hade den funnits sedan 1964 i dåvarande Västtyskland. Fast den tyska varianten är fylld med chokladglass i stället för nougat och har hackad hasselnöt på chokladöverdraget.

Nya varianter

År 1988 gjordes ett försök lansera Nogger Choc, en chokladvariant av glassen, men den blev ingen storsäljare och försvann två år senare.

År 2005 infördes Nogger Black som var fylld med lakritskräm, och överdraget var svart med lite krisp. Organisationen Centrum mot rasism reagerade snabbt mot GB:s annonser där "Nogger + lakrits = sant" var skrivet på asfalt med krita. Ordföranden, Stig Wallin, sa att han läste budskapet som "Nigger + lakrits = sant".

Organisationen hotade att anmäla bolaget till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, om inte kampanjen drogs tillbaka. Riksdagsledamoten Nyamko Sabuni, född i Burundi, ifrågasatte kompetensen hos styrelsen i organisationen: "Alla vet väl att Nogger kommer från nougat". DO valde att inte utreda anmälan kring Nogger Black, och glassen försvann ur sortimentet 2007.

År 2009 lanserades Nogger mint som försvann från butikerna 2011.

Nogger har ända från starten varit populär i Sverige. Som pinnglass har den i många år legat på tio i topp på försäljningslistan. I dag ingår Nogger i GB:s blandade 20-pack GB Klassiker, och 2011 lanserades Nogger som gräddglassmak i halvliterspaket. Halvlitersglassen låg på plats tio bland samtliga glassar i GB:s sortiment under 2012, men den rasade till en trettondeplats 2013.

Författare: Eva Häggmark   

Nogger lanserades 1978, och har ingått i GBs sortiment sedan dess.