Aromat – allkrydda för en ny sorts kryddning

Diverse produkter från Knorr. Soppor och aromat. På bilden syns även Maizena majsolja.

- Ska du inte äta skolmaten i dag?

- Nej, jag äter mackor med aromat i stället.

Så kunde det ibland låta i svenska skolbespisningar under 1900-talets sista årtionden. Aromat, den gula allkryddan från Knorr, användes nästan lika frekvent som salt och peppar på den tiden och kunde alltså tillsammans med knäckebröd och smör ersätta en måltid. Ett tjockt lager kunde även lyfta en tallrik makaroner eller ris till nya höjder. Kryddan fanns nästan överallt och användningsområdena var – och är fortfarande – oräkneliga.


Knorr startade i Tyskland
Carl Heinrich Knorr grundade redan 1838 företaget C.H. Knorr GmbH i Heilbronn, Tyskland. Till en början tillverkade han insatsvaror till kafferosterier, men efter en tids arbete och utveckling av konserveringsprocessen började Knorr tillverka pulversoppa som såldes i livsmedelsbutiker i Tyskland. Flera innovativa produkter introducerades under årens lopp, som exempelvis buljongtärningar och pulversås. Det dröjde dock till 1953 innan Aromat lanserades som en ny kryddblandning. Till Sverige kom Aromat 1964, och även om den sålde bra var det inte förrän 1971 som kryddan började gå med vinst.

Aromat marknadsfördes som en helt ny krydda – för en helt ny sorts kryddning. Reklammakarna skrev att kryddan drog fram och betonade matens egensmak, rundade av och raffinerade. De förklarade att den passade till kött, fisk och grönsaker och kunde användas både till vita och bruna såser eftersom den inte gav någon färg. ”Aromat är ingen ’svår’ krydda – den är lika perfekt för vardagsmiddagen som för den festliga hemmasupén”, stod det i en annons från slutet av 1960-talet som illustrerades av en gulklädd kvinna som hällde aromat i köttbullssmeten.

Populärt på marknader
I Europa används aromat i dag ofta som en bordskrydda, medan den i Sydafrika ofta används för att krydda marknadsmat och som smakförstärkare i matlagningen. På sydafrikanska marknader är till exempel aromat och piri piri två av de populäraste smaksättarna till potatisspiraler.

Huvudingrediensen i aromat är salt och smakförstärkaren (natrium)glutamat som lyfter fram smaker från övriga ingredienser utan att ha någon egen smak i sig. Glutamat finns i de flesta grönsaker, samt i soja och vete, lufttorkad skinka och valnötter med mera. Glutamat får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utom livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och småbarn.

Glutamat är inte skadligt
Det finns enligt Livsmedelsverket inte någon misstanke om att glutamat i de mängder som används i mat skulle kunna vara skadligt. Övriga ingredienser i Aromat är mjölksocker, jästextrakt, lök, vegetabiliskt fett, klumpförebyggande medel, vegetabilisk olja, vitlök och kryddor.

Sedan år 2000 ägs Knorr, och därmed varumärket aromat, av Unilever och finns i 100 länder.

 

Författare: Eva Häggmark, redaktör på Centrum för näringslivshistoria   

Knorrprodukter, däribland Aromat

Diverse produkter från Knorr. Soppor och aromat. På bilden syns även Maizena majsolja.